Fotka je uzeta odavde, OK je tekst bacite pogled.

Bilo da ste mladić, momak, odrastao čovek, … ili možda devojka, žena (politički sam korektan jel’ da ?) odvojite desetak minuta i pomozite svojoj partnerki da pregleda grudi. Tijana i ja smo to uradili. Nije da nema neke blage strepnje dok to radite ali, Bogu hvala, ako je sve u redu, može da bude lep uvod u prijatne zajedničke trenutke. :)

Ako niste, a i nebitno je i ako jeste, u vezi, braku, vanbračnoj zajednici, .. podsetite vaše prijateljice, sestre, majke … da urade samopregled dojki ili da odu na kontrolu.

Ovaj flajer (moderno se kaže infografika) koji je uradila i na svoj sajt stavila bolnica u Subotici će vam u tome pomoći.

Samopregledi dojki kao i redovni lekarski pregledi su neobično važni jer rak nije bolest koju ćete u ranoj fazi otkriti jer vam se kunja, bole vas zglobovi i čini vam se da vam je povišena temperatura. To se zove grip, mahom nije smrtonost i postoji vakcina. Ja se redovno vakcinišem i time sam sebe spasao redovnih januarskih upala sinusa koje su posledica zimskog gripa.

Za rak dojki nema vakcine i ne oseća se dok ne bude, u najvećem broju slučajeva, kasno. Sa druge strane ako se otkrije na vreme, karcinom dojke je izlečiv u 90% odsto slučajeva.

#mojedojkesuOK

Pre par dana Mahlat je na Tetki objavila tekst u kome se čudi nezainteresovanosti uz koju u medijima prolazi oktobar kao međunarodni mesec borbe protiv ove opake bolesti i današnji dan, 24. oktobar koji je ovoj bolesti posvećen. Citat iz naše interne prepiske: “Sigurno znate da je oktobar mesec borbe protiv raka dojke. U čitavom svetu se organizuju akcije kako bi se kod žena podigla svest o tome, ženski portali svakodnevno objavljuju edukativne tekstove o tome, kod nas ovo uopšte nije medijski propraćeno.

Ne bi trebalo da čudi ovakvo stanje u medijima. Sa jedne strane nije lako i onako smanjene redakcijske kapacitete razvući i na praćenje ministarskih tvitova i na tematske tekstove a sa druge strane ove su se godine velike farmaceutske kuće koje proizvode citostatike “o svom jadu zabavile” a ni stručnjacima u ovoj oblasti baš nije do medijskog eksponiranja pa informacije iz PR krugova govore da su komunikacione aktivnosti smanjene na minimum te nema ni prigodnog oktobarskog akcijašenja (stručno rečeno podizanja javne svesti o nekom problemu).

Kako god bilo Ivana, Mahlat i ja smo ćaskali na ovu temu pa smislili akciju. One su došle na ideju da bi malo mogle da koordinišu tekstove pošto obe na svojim portalima pišu o tome, ja sam je razradio, i rezulta je akcija “Moje dojke su OK!“. Da ne objašnjavamo mnogo sve se vidi u tekstovima koji su počeli da se objavljuju po blogovima i online magazinima.

Ako se pitate zašto ovo radimo pogledajte odgovor na pitanje “Informisanost žena u Srbiji u vezi raka dojke i svest o potrebi redovnih pregleda je… ” iz šire ankete.

Svaki tekst bi trebalo da ima isti naslov “Moje dojke su OK!“, završetak “A tvoje?” i sliku predmeta priče u brushalteru, kupaćem kostimu, spavaćici, majici, …, a koja učesnica želi i ima hrabrosti može postaviti i sliku svojih golih grudi. Nije ovo uostalom ništa novo. U svetu je jedno vreme bilo jako moderno da se celi ženski sportski timovi svlače i slikaju za kalendare u kojekakve svrhe ili da se poznate glimice & manekenke slikaju nage u cilju zaštite životinja ili u borbi za mir u svetu.

Svakako je zanimljivo i mišljenje dela javnosti koji smo obuhvatili anketom ko bi u Srbiji trebalo da se bavi podizanjem svesti javnosti o potrebi za redovne preglede dojki u cilju ranog otkrivanja promena. Kao što može da se vidi na slici dole, na uzorku od prvih 100 anketiranih, država i mediji osvojili su po 43%. Aktivisti, u koje mi u ovom slučaju spadamu, uzimaju 8% što nas ne sprečava da se posvetimo bar 98% :) da damo sve što je u našoj moći.

Srž svakog teksta koji će se tek masovno objavljivati u narednom periodu biće lična priča o pregledu dojki, o tome kako je zakazan, koliko se čekalo, kako je tekao i kakvo je to iskustvo. Sve u cilju da ga i druge žene obave a ne da ga odlažu iz dana u dan … do, ne dao Bog, dana kada bude prekasno :(   Krajnja ideja je da animiramo javnost u fazonu  “Srpske blogerke postavljaju slike svojih grudi na Internet kako bi animirale žene da odu na preglede.” Ako vam je OK uključite se. Devojčice pregledima i tekstovima, dečaci pipanjem! :)

Akciju možete da pratite kroz #mojedojkesuOK i kroz FP akcije na Fejsu a na kraju, posle Nove godine jer traje poprilično dugo da se pregledi zakažu i obave, objavićemo rezultate da vidimo koliko se i šta može postići kroz blogove i društvene mreže.

 

Do sada objavljeni tekstovi (dodajte propuštene u komentare):

Ivana Ćirković

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Mirjana Mimica Mahlat

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ljupka S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karcinom dojke u Srbiji svake godine ubije oko 1.600 žena, i čini 25% svih maligniteta od kojih žena može da oboli.Zubarica

Celog života se žalim na male grudi i pravim šalu od toga. Jedna od mojih omiljenih rečenica kojom se žalim je ”Nikad manjih grudi, nikada većih problema”.” Ivanizmi

Krajem 2007. sam otkrila kvržicu u desnoj dojci. Najpre mi je pažnju privukla modrica, ali sam prilikom dodirivanja i ispipavanja shvatila da to uopšte nije modrica, već jedna prilično zla, tvrda i crno-ljubičasta kvržica.Emina

Moja majka je podstaknuta tom pričom zakazala sebi mamografiju i uhvatila jedan mali fibroadenom u prvim nedeljama stvaranja. Operisana i otpuštena kući u okviru dvadeset i četiri sata, zdrava i čitava.Magi

 

Slični tekstovi na ovu temu (dodajte propuštene u komentare):

http://www.organvlasti.com/201110061394/zdravlje/zdravlje-zene/rak-dojke.html

http://www.organvlasti.com/201110061395/zdravlje/zdravlje-zene/rak-dojke-simptomi.html

http://www.organvlasti.com/201110191419/zdravlje/zdravlje-zene/vodic-za-prevenciju-raka-dojke-by-sheryl-crow.html

http://www.organvlasti.com/201110191420/zdravlje/zdravlje-zene/poznate-zene-borci-protiv-raka-dojke.html

http://www.organvlasti.com/20090117188/zdravlje/zdravlje-zene/vaznost-samopregleda-grudi.html

http://tetka.rs/2011/10/trcim-za-zivot-%e2%80%93-zasto-mediji-i-srpske-zvezde-ne-govore-o-karcinomu-dojke/

http://tetka.rs/2011/10/nosite-roze-pokazite-svoju-podrsku-borbi-protiv-raka-dojke/

http://tetka.rs/2011/10/obavite-samopregled-dojke/

http://tetka.rs/2011/10/radite-na-prevenciji-mesec-borbe-protiv-raka-dojke/

http://tetka.rs/2011/10/mesec-posvecen-borbi-protiv-raka-dojke/